Birgit og Erik passer godt på vores natur og dyrene

Foto: Økologisk landbrug- Refshøjgaard I/S // Birgit og Erik.
Profilbillede

I Hinnerup ved Foldby ligger det økologiske familielandbrug Refshøjgaard på 26 hektar bare 17 kilometer fra Aarhus C. Birgit og Erik har sammen drevet landbruget de sidste 25 år. 

På Refshøjgaard bor Birgit og Erik, der sammen driver det økologiske landbrug, hvor de sælger deres egne produkter og andre spændende økologiske fødevarer i den tilhørende gårdbutik. 

Erik er født og opvokset på landet, hvorimod Birgit kommer fra midtbyen i Aarhus. I 1986 startede Erik sin egen smedevirksomhed, som han stadig har, hvor han især sælger og servicerer varmeanlæg, men også ofte lige kan reparere et skær på byens traktorer mv.

For Birgit, der selv er opvokset i byen, handlede købet af Refshøjgaard især om at få mere luft omkring sig, “og at få den der følelse af at have jord og natur tæt på,” fortæller hun. Derudover var det også vigtigt for dem, at deres børn voksede op i samspil med det levende. 

Samtidig var dét at blive selvstændige også en drivkraft i sig selv: 

“Vi kan begge godt lide at arbejde, og det er noget andet at arbejde for os selv, end det er at være ansat hos nogle,” forklarer Birgit og fortsætter: “Det er os selv, der bestemmer og vi går og plejer vores eget, men vi er selvfølgelig også selv ansvarlige, hvis der går noget galt.” 

Økologer allerede fra start

Birgit og Erik vil medvirke til at beskytte naturen og passe godt på dyrene, som de bruger meget tid på. Biodiversitet og avl med planter og dyr er nøgleordene for dem, og allerede det første år, de boede på Refshøjgaard, lagde de om til økologi. 

“Vi er nogle af dem, der har været økologer i ret mange år i forhold til mange andre,” fortæller Birgit. 

Hun fortæller også, at der er en række statslige regler, der skal overholdes, når man driver et økologisk landbrug. På Refshøjgaard går man meget op i nøjsomhed i forhold til at recirkulere gårdens egne næringsstoffer og ikke få store mængder udefra. 

“Vi har valgt at lade vores dyr gå på marken året rundt, hvilket ikke er et krav i de økologiske regler, men vigtigt for dyrenes velbefindende,” udtaler Birgit og uddyber:

“Kvæget skal have mulighed for at gå i læ i hele vinterhalvåret, men dyrene elsker at gå ude sommer og vinter. Her hos os har de sådan set valget hele året, da de kan gå ind og ud af staldbygningen.”

Foto:  Økologisk landbrug- Refshøjgaard I/S // Erik

En travl hverdag

Birgit og Erik keder sig bestemt ikke og har gang i rigtig mange ting med både landbruget, smedevirksomheden og Birgit, der også selv driver klinik ved siden af. Hun er nemlig heilpraktiker – Almen praktiserende Naturmediciner.

“Det bliver en livsstil, når man er selvstændig,” fortæller Birgit og fortsætter: “Jeg har i mange år haft job ved siden af, dog ikke de seneste år, men jeg laver kontorarbejde, bogføring og regnskab.” 

Hvor Birgit er den, der godt kan lide at sidde med næsen i bøgerne, er Erik mere den praktiske. Og denne arbejdsfordeling fungerer rigtig godt. 

“Jeg kan sagtens også lave det praktiske, så når vi er i rabarbersæson, så er det mig, der trækker de fleste af dem og pakker dem, så vi kan få dem leveret,” fortæller Birgit. 

På landbruget laver de alt arbejdet selv manuelt, men i marken har hjælp fra en maskinstation, der bruger de nyeste maskiner, så såningen bliver så korrekt, som muligt. 

“I økologien er korrekt såning vigtig, og afgrøden skal helst sås og behandles på en måde, så den giver mindst plads til at ukrudtet kan tage magten. De skal rigtig i jorden, og skal helst gro på en måde, så de får mindst plads,” forklarer Birgit. 

Tilknytning til byen og fremtidsdrømme 

Birgit og Erik har boet på Refshøjgaard siden 1996, og dengang flyttede de blot et par kilometer op ad vejen fra byen. 

“Derfor har vi også en base og en vennekreds af folk, der stadig bor i byen og har boet der i mindst lige så lang tid som os,” fortæller Birgit. 

De har altså mange lokale venner, men byen har også udviklet sig rigtig meget de sidste mange år, og flere er kommet til byen, som man ikke ved, hvem er. 

“Men det kan godt være, at der er nogle, der så ved, hvem jeg er,” siger Birgit med et smil på læben. 

Flere af deres kunder kommer gående fra byen og handler hos dem, og i den forbindelse har Birgit tænkt meget over, hvordan de kan involvere kunderne noget mere - især de, der ikke selv har jord. Måske kunne man give folk mulighed for at leje nogle små andelsstykker på Refshøjgaard. 

“Så kan de, der bor i byen og ikke selv har jord, få et stykke jord hos os og tage deres børn med herud og gå og pleje deres egne gulerødder for eksempel,” fortæller Birgit og fortsætter: “Det synes jeg er en dejlig livsbekræftende tanke.” 

Refshøjgaard Landbutik

Men der er jo også den tilhørende landbutik, som indtil nu har været fokuseret på kødsalg. Birgit forklarer, at der i perioder stadig vil være kød, men at hun gerne vil basere den på nogle specialiteter, som selvfølgelig skal være økologiske. 

“Det er ikke nogen stor butik, men jeg vil gerne finde dem, der laver sjove ting, som man ikke bare lige kan købe i supermarkederne,” fortæller Birgit, der netop er ved at lægge butikken om. 

Landbutikken har nemlig også masser af spændende antik, kunst og genbrug, fordi Birgit har et udpræget samlergen. 

“Jeg har efterhånden et ret godt lager af antik- og retro ting, porcelæn og tøj,” fortæller Birgit. 

Dette er med tanke på ikke bare at smide væk og købe nyt, men faktisk at genbruge ting. 

Fordi Birgit netop driver sin egen heilpraktiker klinik, sælger hun også kosttilskud, urtete, naturmedicin, vitaminer og mineraler i butikken. 

“Jeg sælger de ting i butikken, som jeg ved en masse om, og på den måde kan jeg også vejlede kunden, fordi jeg har baggrunden til at vide en hel masse om det,” forklarer Birgit. 

Birgit og Erik nyder livet i naturen, hvor de får en masse frisk luft og sjove oplevelser i deres daglige virke med dyrene. 

Du kan læse mere om Økologisk landbrug- Refshøjgaard I/S på deres hjemmeside eller kontakte dem på:

Telefon: 40 85 18 22

E-mail: info@refshoejgaard.dk 

Adresse: Skanderborgvej 202 Norring, 8382 Hinnerup

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Økologisk landbrug- Refshøjgaard I/S // Birgit og Erik
Flere artikler