Det vi hører, er det, hjernen opfatter

Foto: Privat . I Margit Sandvang Larsens Lydklinikken/læsehjælpen tilbyder hun lydbehandling i rolige omgivelser med et fokus på trivsel og glæde i behandlingen og i de fremtidige læringsoplevelser
Profilbillede
dato

I Hinnerup, lidt udenfor Aarhus, findes en klinik, hvor de tager lyde ganske alvorligt.
Margit Sandvang Larsen, 57 år, hjælper med sin mangeårige erfaring, folk, der enten er lydfølsomme, har læsevanskeligheder, koncentrations- eller indlæringsbesvær.

Ordene i overskriften kommer fra Margit Sandvang Larsen, der har Lydklinikken/Læsehjælpen i Hinnerup.

Her hjælper hun folk med problemer, der opstår enten ved følsom eller svækket hørelse, og hun forklarer, hvad hun mener med ordene:

”Jo, altså hvis dit barn har svært ved at læse eller koncentrere sig og tit siger ’hvad’ eller ’hvad for noget,’ så er der ofte en god grund. Et problem med at læse, stave og afkode bogstaver, har i mange tilfælde at gøre med høresansen.”

Stavebesvær, men senere professor 

Da Margit Sandvang Larsen var ung besøgte hun i erhvervspraktik lydbehandleren Ingrid Larsen, som hun begyndte i mesterlære hos og som også senere blev hendes svigermor.
Margits mand var, som barn, i lydbehandling med stavebesvær, og han er den dag i dag professor i computersoftware ved Århus Universitet.

I lydklinikken tilbyder Margit hjælp til fire grupper: Lydfølsomme, folk med læsevanskeligheder/ordblindhed, personer med koncentrationsbesvær eller indlæringsvanskeligheder. 

Social og faglig styrke, læse- og staveforbedring, mod og tillid

”Vores behandling har den effekt på de fire grupper, at hørelsen styrkes og fokuseres. Det betyder, at der pludselig er plads til, at folk husker bedre, fungerer bedre socialt, læser bedre og har mod og tillid til sig selv i faglige opgaver.”

Lydfølsomhed er et stigende problem

”Vi ved ikke helt hvorfor, men lydfølsomhed er et stigende problem,” siger Margit Sandvang Larsen.

”Det opstår nogle gange efter en hjernerystelse eller stresstilstand, men vi kan afhjælpe problemet med lydterapi.” 


Foto: Privat // Det kan være kaotisk, når ordene hopper, men i Margit Sandvangs lyd- og læseklinik findes der hjælp til problemet

Terapien går ud på i trin langsomt at skrue op for et lydbillede og vænne klienten til netop det. Margit Sandvang Larsen uddyber desuden ivrigt og empatisk, hvordan folk, der har problemer med hørelsen, kæmper. 

”Når man ikke kan høre hvad folk siger, vil der tit opstå en uro,” fortæller Margit.

”Og som barn eller voksen forsøger du hele tiden, at fylde hullerne ud i en samtale, du gætter så at sige på, hvad der bliver sagt og er udmattet, fordi du er på overarbejde i forhold til at lytte efter.” 

Barnet spørger ’ hvad for noget?’ en gang til

”Et barn i en skoleklasse kan af hensyn til sine kammerater ikke hele tiden afbryde læreren med ordene ’hvad for noget’ for at få gentaget det, der bliver sagt. Og det resulterer ofte i problemer med indlæring, læsning, stavning, koncentration og så en kæmpe usikkerhed og generel udmattelse,” uddyber Margit Sandvang Larsen.


Foto: Privat // Faglig selvtillid, mod og motivation følger efter, når hørelsen er skærpet 

I Margit Sandvang Larsens klinik får folk så at sige lyd, og hun forklarer:

”Jo, det at ’få lyd’, handler om, at vi hen over en længere tidsperiode behandler folk med forskellige lyd, som stiger i volumen. Vi tester derefter hørelsen med jævne mellemrum efter seks til otte uger i et forløb. Lydfilen er ikke musik, for der går hørelsen på autopilot, og musik er vi tilvænnet, at ’få lyd’ handler om, at én enkelt lyd gentaget skærper din opmærksomhed.”

Det vi hører, er det, vi ser og forstår

”Din læseforståelse og opfattelse af situationer er afhængig af hørelsen. Vores hverdag er fyldt med lydstimuli og sociale situationer, der kræver, at du forstår, deltager og svarer. Derfor er en god hørelse et redskab til, at hjernen ser og forstår ords betydning, og til at du danner dig et billede af alt det, andre mennesker fortæller dig,” slutter Margit Sandvang Larsen af.

Ulden lyd eller hoppende ord

Hvis det bliver lidt uldent det med lydene, eller hvis bogstaverne hopper helt frygteligt på siden, så har Lydklinikken/Læsehjælpen adresse Søndermarken 122, 8382 Hinnerup.

På hjemmesiden her finder du en yderligere information om Margit Sandvang Larsens behandlinger og priser på lydterapi.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Lydklinikken/Læsehjælpen v/Margit Sandvang Larsen